Teljesen friss az élmény, ma reggel egy személyes külföldi munkavállalás konzultáció során egy 33 éves diplomás, szakmával is rendelkező hölggyel beszélgettem a céljairól és a lehetőségeiről. Pár bevezető gondolat után nekem szegezte a kérdést, hogy vajon 33 évesen, neki van-e még esélye, hogy külföldön újra kezdje az életét, mert azt látja, hogy nem jut itthon egyről a kettőre. A válaszom – a félreértések elkerülése végett – természetesen egy határozott IGEN volt. Azonban azt gondolom, hogy érdemes végigjárni az okokat, hogy miért fordulhat ez egyáltalán meg egy Krisztusi kort elért fiatal fejében. Ezeket a sorokat azoknak írom, akiknek hasonló kérdések motoszkálnak a fejükben, de igazából nincs senki a környezetükben, akitől megbízható és építő jellegű választ kaphatnának.

Diploma. Bár már írtam erről a kérdésről korábban is egy bejegyzésben, úgy gondolom, most is témába vág. A szüleink, 30+ szüleinek generációja bizony erősen épít(ett) arra, amihez a 70-es, 80-as években hozzászoktak, nevezetesen, hogy a diploma egy életre megoldja a munkahelyi kérdéseket. Abban az időben az embereknek általában 1-2 munkahelye volt, szemben a jelenlegi helyzettel… Nem arról van szó, hogy a diploma nem kell, csupán a sorrend borul. Nem biztos, hogy első helyen szerepel az egyetemi, főiskolai végzettséget igazoló papír…

…az iskola elhagyását követő sikertelen álláskereséssel töltött évek igen csak destruktív erővel bírnak…

Önbizalom. Egy sikeres felsőfokú / középfokú bizonyítvány megszerzése minden bizonnyal pozitív hatással van az ember önbizalmára. Azonban az iskola elhagyását követő sikertelen álláskereséssel töltött évek igen csak destruktív erővel bírnak… Jönnek a költői kérdések, hogy vajon jól döntöttem, amikor beleálltam a diplomába, vajon szükség van-e még az én szakmámra egy ilyen gyorsan alakuló világban, vajon azt tanították az iskolában, amire valóban szükségem van az érvényesüléshez az életben…? „Ha nincsen meló, nincsen pénz…” énekli a Tankcsapda. Ahogy a nagymamám mondta anno, bizony a munka és a pénzkereset gerincet, becsületet ad. Ha a munkára való lehetőség nem adott, akkor az ember gyorsan leépíti az önbizalmát. Ez pedig a lehetőségeinek gyors beszűküléséhez vezet. Van-e megoldás? Minden nap keress egy okot és dicsérd meg magad! Ez első lépésnek kitűnő.

…bizony a munka és a pénzkereset gerincet, becsületet ad…

Terv. Mikor van az ideális időpont, hogy diófát ültess? A legideálisabb időpont 5 éve volt. Mikor van a következő ideális időpont? Nos…? Most. Igen, most. Tedd meg magadért, hogy most abbahagyod az olvasást és megdicséred magad, hogy ezt a cikket olvasod. Gratulálok. Tedd ezt meg mostantól minden nap. Keress rá okot. Ha ez megy, akkor nézz körbe. Ha itthon nem találod meg a számításod, akkor keress egy külföldi megoldást. Nem kell azért örökre elmenni, hogy felépítsd magad. 3-5 év alatt eljuthatsz oda, hogy a megtakarításaidból hazatérj és elindítsd az életed. Fontos azonban megtervezned. A tervek és az álmok között az a különbség, hogy a terveknek van határideje. A terveknek vannak mérföldkövei. Az „…egyszer majd lesz egy lakásom…” és a „…két év múlva vásárolok egy saját 1,5 szobás lakást a külvárosban…” között az a különbség, hogy a második verziónak sokszorosan nagyobb az esélye, hogy megvalósul.

…a tervek és az álmok között az a különbség, hogy a terveknek van határideje, […] a terveknek vannak mérföldkövei…

Döntés. Ha eljutottál idáig, az azt jelenti, hogy kitartó vagy és a megoldásra összpontosítasz. Emiatt veregesd meg a vállad és legyél magadra büszke! Ismét gratulálok! Sokan csak beszélnek arról, hogy majd holnaptól minden más lesz és holnap majd tesznek a jövőjükért, meg holnap… Tartozz azok közé, akik mernek dönteni, és már ma tesznek egy lépést! Szurkolok Neked!

És persze, Neked is szívesen segítek ; )

Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.