Több fontos dolgot tanultam meg a tavalyi évben. Ezek közül kettőt emelnék most ki: az egyik, hogy a telefonszámlámmal kapcsolatban a legfontosabb szám az bizony nem a percdíj… Akkor mégis mi? Nem a percdíj szabja meg, hogy hány forintot fizetek a végén? Nem. A telefonszámláddal kapcsolatban a legfontosabb szempont a hónap végén fizetett díj. A szokásaidat természetesen figyelembe véve : )

A második tanulság a családi porszívóvásárlás során jött. Beléptem egy takarítástechnológiai szaküzletbe, ahol nagy büszkén előadtam magam, hogy egy komoly teljesítményű porszívót szeretnék, ami erősebb, mint a jelenlegi 1600 watt teljesítményű, tönkrement masinánk. Az eladó kedvesen mosolygott rám és finoman rávilágított arra, hogy ne a teljesítményt nézzem, hanem a szívóerőt… Na ja. Így már értem.

…ne a teljesítményt nézzem, hanem a szívóerőt… Na ja. Így már értem…

És hogy hogyan vág ebbe a témába a külföldi munkavállalás? Az elmúlt 15 évben több ezer fiatallal volt szerencsém ebben a témában beszélgetni és sokan közülük meg voltak arról győződve, hogy a külföldi munkavállalásuk a Kánaánt fogja meghozni számukra pár héten, hónapon belül. És itt tudom a porszívó és a telefonszámla tanulságát hozni. Bizony a külföldi munka és az azzal járó tapasztalatok, pénz, világlátás, stb. egy igen hosszú távú befektetés. Nem a rövidtávon szerzett 4 laptop, 15 pár cipő, 3 svájci karóra a jól kivitelezett külföldi munkavállalás mércéje… Akkor mégis mi lenne az?

…a külföldi munka […] egy igen hosszú távú befektetés…

Sokkal inkább az, hogy a külföldi munkavállalásod során – azaz távol a hazádtól, családodtól, barátaidtól, vérrel, verítékkel és honvággyal fűszerezett kemény munka során összegyűjtött pénzedet oly módon fektesd be okosan, hogy az a jövőben számodra pénzt termeljen azokra a dolgokra, amiket szeretnél megvásárolni a későbbiekben magadnak.

Persze most mondhatod, hogy ez így könnyű, de hogyan valósítsam mindezt meg? Milyen befektetés az, ami a jelen gazdasági körülmények között pénzt hoz valakinek, aki nem is rendelkezik vállalkozói ismeretekkel? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád : ) Nézzünk egy példát erre:

…az életszínvonaladat ne hagyd egyenes arányban nőni a bevételeiddel…

Ha nem csak a kalandvágy fűt és jól megtervezed a külföldi munkavállalásod, akkor a havi szintű jövedelmed az itthoni bevételed többszöröse lesz. Ekkor az életszínvonaladat ne hagyd egyenes arányban nőni a bevételeiddel, azaz, csak azért, mert ötször annyit keresel, még ne költs ötször annyit. A magyar fizetésed és a kinti jövedelmed különbözetének legalább 60%-át tedd félre, azaz takarítsd meg. Ha itthon 90e forintból éltél és a külföldi jövedelmed 1200 euróval (360e forinttal) indul, akkor a 360e mínusz 90e forint, azaz 270e forint 60%-át, tehát legalább 162e forintot megtakarítasz havonta.

A magyar fizetésed és a kinti jövedelmed különbözetének legalább 60%-át takarítsd meg.

Mit jelent ez számodra? Hogy a magyarországi 90e forintos jövedelmed helyett most 198e forintból élhetsz, míg a jövődbe fektettél 162e forintot. Ezekből a havi 162e forintokból 15-20 hónap alatt akkor is tudsz ingatlant vásárolni Magyarországon, ha időközben nem kapsz előléptetést : )


Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.