Rólam

„Tapasztalást pénzért venni vagy hagyományképpen kapni nem lehet.” /Széchenyi István/
hakos_portre

Halmosi Ákos

Halmosi Ákos vagyok és pont tizenöt éve én is abban a cipőben jártam, amiben most Te. Böngésztem az újságokat, kerestem a neten a megfelelő külföldi munka ajánlatokat. Végigjártam a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát4 év külföldi munkavállalás után hazatértem és azóta is ezen a területen tevékenykedem. Sok száz fiatallal voltam és vagyok most is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán.

A MerjBelevágni.hu projekt kapcsán sokakkal leültem tárgyalni. Két típusú emberrel találtam szemben magam. Míg az egyik hozzáállás támogató és egyetértő volt, addig a másik vélemény ellenséges és távolságtartó. Az ellenállás és a távolságtartás kivétel nélkül abban gyökeredzett, hogy milyen magyar vagyok én, hogy a fiatalokat, a szürkeállományt, a jövő nemzedékét arra buzdítom, hogy hagyják el az országot és próbáljanak szerencsét a nagyvilágban…

A beszélgetések vége minden esetben csendes egyetértés és támogató hozzáállás volt. Fontosnak tartom ezeket a gondolatokat megosztani Veled és egyben azt is, hogy a projekttel kapcsolatos rövid és hosszú távú céljaimat megfogalmazzam.

A közel 15 éves külföldi munkavállalással kapcsolatos előéletem alatt sok száz fiatallal és szüleivel kerültem kapcsolatba. Sok szülő szegezte nekem a kérdést, hogy rendben van, kimegy a gyerek, de mi lesz a diplomájával? Minden rendes embernek van diplomája? Nem? Nem. Nem a diplomától leszünk rendes emberek. Sokan, akikkel az egyetemen együtt jártam a szemináriumokra, előadásokra és megszerezték a diplomájukat nem a szakterületükön tevékenykednek. Sőt… sokan diplomájukkal a kezükben kopogtatnak állásért és nyögik a banki hiteleiket lakásukon, autójukon. Vagy az albérletet. Vagy esetleg 30 egypár évesen még mindig a szüleikkel élnek, mert…

Volt olyan tanítványom, akinek egy sikertelen érettségi és egy sikeres hajós állásinterjú után azt tanácsoltam, hogy válassza a hajót. Az érettségi ott fogja várni akkor is, amikor már egy sikeres karriert felépítve, anyagilag megalapozva az életét hazajön és 30-35 évesen, a saját lakásába, a saját autójával, banki hitelektől mentesen a saját vállalkozásába kezd tevékenykedni. Sokáig folytathatnám, mert rengeteg személyes élményem van ebben a témában.

A célom az, hogy mutassak egy lehetőséget azok számára, akik úgy érzik, hogy a külföldi tapasztalatszerzés nem egyenlő Magyarország cserbenhagyásával, akik hisznek abban, hogy a kint megszerzett tapasztalat, nyelvtudás, szellemi és anyagi tőke hazaáramlása igenis jó hatással van a magyar gazdaságra. Akik hisznek abban, hogy a nagyvilágban szerzett tudás, nyitottság és szemlélet, itthon hosszú távú befektetés és az elültetett magok kihajtanak. Én hittem benne annak idején, amikor belevágtam és hiszek benne a mai napig.

Célom az is, hogy a külföldön kemény munkával és áldozatokkal megszerzett tapasztalat és tőke méltó módon kamatozzon. Számtalan ismerősömmel, barátommal szaladtam már bele abba a témába, hogy a megtakarított pénz összege egyenes arányban gyarapodik-e a külföldön töltött idővel? Sokan számoltak be arról, hogy 6-8-10 lezárt szezon után mindössze pár százezer forintjuk van félretéve… Stratégia, hogy miként fog tudni itthon maradni nincs. Lakás nincs. Mindig megdöbbenek ezen. Pedig nem kellene. Nem tanítják sehol, hogy hogyan érdemes jól bánni a pénzzel. Ha valaki pedig segítő kezet akar nyújtani, az általában megkapja, hogy lehúzás…

A Merj Belevágni! projekt küldetése létrehozni egy olyan védőhálót, amely mind a külföldi munkára vállalkozóknak, mind az onnan hazatérőknek biztonságot ad. Hogy a felkészüléskor ne fussatok bele felesleges, pénzrabló tréningekbe, hogy a kiutazáskor ne legyen lutri, hogy lesz-e munka vagy nem, hogy 10 év után ne pár százezer forintos megtakarítással kelljen hazatérni… Hiszem és tudom, hogy a külföldön szerzett tapasztalat, tudás és kapcsolati tőke határozottan pozitív életminőségbeli javulást hoz mindenkinek, aki elég bátor, hogy belevágjon.

Neked is azt kívánom, hogy legyen benne részed, ha eddig még nem éltél ezzel a lehetőséggel!

Halmosi Ákos

Személyre szabott segítség a Te sikeredért.
Egy könyv a sikeres külföldi munkavállalás titkairól. ÉRDEKEL
A profi önéletrajz lépésről, lépésre ÉRDEKEL

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.