Idén, 2015 márciusában a PTE Köszi szervezésében rendezett Állás- és Szakmai Gyakorlati Börzéjén volt lehetőségem, hogy a külföldi munkavállalás előnyeiről, hátrányairól, buktatóiról és lehetőségeiről beszéljek az érdeklődő egyetemistáknak. Az előadásom rövid kivonatát az Állásbörze kiadvány 9-10. oldalán találjátok.

Az előadás gerincét az a gondolat adta, hogy a mainstream média gyakran beszél arról, hogy a fiatalok rohamos tempóban hagyják el Magyarországot, és jaj annak, aki hátramarad, mert vajon ki fogja az ő nyugdíját, egészségügyi finanszírozását biztosítani, ha a fiatalok mind elmennek. Az elmúlt 15 év tapasztalata alapján, amit a külföldi munkavállalással szoros kapcsolatban töltöttem el, meggyőződésem, hogy a legtöbb fiatal nem azzal a céllal hagyja el az országot, hogy soha többé ne térjen haza. Egyébként a kivándorlás kérdésköre nem csak Magyarországot foglalkoztatja, hiszen pl. Németország fiataljai is élnek a külföldi munkavállalás adta lehetőségekkel. Akkor lehet, hogy végül majd kiderül, hogy a legtöbben nem is azért mentek el, hogy jól megbosszulják Magyarországot, mert ott nincs egyáltalán lehetőségük, csak… Ezekről a csak-okról szólt lényegében az előadásom.

…meggyőződésem, hogy a legtöbb fiatal nem azzal a céllal hagyja el az országot, hogy soha többé ne térjen haza…

st marteen

St. Marteen szigete – Photoshop mentes kép ; )

Gyakorlott előadóként fantasztikus érzés látni azt, amikor a közönség soraiban érdeklődő szempárokat látok és nem ásító üldögélőket. A legnagyobb figyelmet a Mit köszönhetek a külföldi munkának…? gondolatsorom kapta. Mit is köszönhetek? Bejártam a világ számos pontját. Jártam St. Marteen szigetén , ahol a repülőgépek tényleg a strand felett pár méterrel repülnek el a landolás során. Volt szerencsém a Tahiti szigetvilág csodáját a saját szememmel látni és meggyőződni arról, hogy ez valóban a földi paradicsom. Átkeltem a Panama csatornán, ahol apró vonatok húzzák át a több tízezer tonnás hajóóriásokat a zsiliprendszeren. Érdekes élmény volt testközelből megtapasztalni azt a mérnöki pontossággal végrehajtott munkát, amikor a 110.000 tonnás hajóóriás mindkét oldalról kb. 25-25 cm-rel a betonfaltól mozgott a zsilipen végig. Jetskiztem a világ szerintem egyik legszebb pontján, a Kaliforniai félsziget csücskén található Cabo San Lucas-ban. A szabadságérzés egy egészen különleges forrása ez. Hawaii szigetén ittam papírzacskóból sört a Waikiki-n Honolulu-ban, mert egyébként tilos a strandon sörözni. Jártam Alaszkában, a Gleccser Öbölben egy óriási, 34km hosszú gleccser, a Margerie Glacier tetején helikopterrel. Több, mint 30 nemzet fiaival dolgoztam együtt és számos dolgot tanultam meg ebből. Átértékelődtek azok a meggyőződésként hangoztatott tévhitek, amelyeket az emberek és a világ sokszínűsége rombolt le a fejemben.

…jetskiztem a világ szerintem egyik legszebb pontján […] a szabadságérzés egy egészen különleges forrása ez…

Emellett megtanultam egy szakmát, amit ma már én is tanítok azoknak, akik szakmai tudás és/vagy tapasztalat nélkül kívánnak felkészülten belevágni a külföldi munkavállalásba. Hiszen annak idején én is így kezdtem. Nem utolsó szempont az sem, hogy megtanultam készség szinten egy idegen nyelvet és rendszeresen előfordult, hogy angolul álmodtam. Ennek a tudásnak a legnagyobb előnyét akkor tapasztalom, amikor Magyarországon kiszolgáltatott arcokat látok, akik csak figyelik egy kedves angolul beszélő száját, hogy talán majd sikerül valamit elcsípni a szavaiból. Általában a válaszuk magyarul érkezik, tagoltan és egy picit hangosan is, hogy hátha akkor majd megérti az idegen ajkú… Ilyenkor értem a mondást: „Annyit élsz, ahány nyelvet beszélsz.” Bár felsőfokú nyelvvizsgám nincs angolból, de beszélgetni bármiről örömmel tudok a mai napig, felkészülés nélkül is : )

…hiszem, hogy fontos a fiataloknak külföldön néhány év tapasztalatot, nyelvtudást, világlátást és önállóságot tanulni, amely egész életükön keresztül végigvezeti majd őket…

És végül, de nem utolsó sorban, a külföldön töltött 21 hónapom alatt sikerült a jövőmet megalapoznom anyagilag is, hiszen már 24 évesen kettő lakás büszke tulajdonosa voltam. Saját erőből, saját megtakarításaimból. Azóta is, akár hányszor haza megyek kis családomhoz, én látom a $100-os mosolyokat a falban. Mosolyokat, amik komolyan hozzájárultak a sikeres külföldi pályafutásomhoz.
Hiszem és tudom is saját példámból, hogy fontos fiatalként külföldön néhány év tapasztalatot, nyelvtudást, világlátást és önállóságot tanulni, amely egész életünkön keresztül végigvezet majd bennünket. Számít azonban az is, hogy ez ne bosszúból, erőből, hanem tervezetten és céltudatosan történjen. Igencsak fontos ez, ha szülőként igyekszünk segíteni gyermekünknek. Mert természetesen a számtalan előny és pozitívum mellett, vannak buktatói, nehézségei és hátrányai is szép számmal a külföldön töltött éveknek. Pláne, ha felkészületlenül, információk hiányával vág bele valaki…

Ha most úgy érzed, hogy nem ott tartasz, ahol szeretnél és hajlandó vagy tenni is a sikeredért, akkor szakíts a kifogások felsorakoztatásával és lépj! Beszéljünk, neked is szívesen segítek!

Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.