A külföldi munkakeresés napról napra aktuálisabb kérdés.

Egyre többen döntenek úgy, hogy külföldre utaznak dolgozni annak reményében, hogy jobban fizető, több perspektívát biztosító állást találnak majd, amire bátran építhetik jövőjüket. A valóság azonban sokszor teljesen mást mutat. Sok fiatal szembesül azzal, hogy a remélt szakmai és anyagi fejlődés és karrier helyett évekig monoton, különleges szaktudást nem igénylő munkahelyen dolgozik, ami sem anyagi előrelépést sem személyiségfejlődést nem tesz lehetővé.

[…] sem anyagi előrelépést sem személyiségfejlődést nem tesz lehetővé […]

Erre azonban van megoldás. Ha mindenképp külföldön szeretnél dolgozni, gondosan kell kiválasztanod, hogy milyen munkahelyen akarsz elhelyezkedni. Ha jelenleg nincs munkahelyed, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy munkanélküli vagy. Saját magadért dolgozol, vagyis ügyfelet keresel, akinek szüksége van a tudásodra és képességeidre. Máris másként fest a dolog, ugye? Ez a folyamat  éppolyan munka, mint bármelyik másik. Talán egy kicsit bonyolultabb is, mert nagy részben ettől függ a jövőd.

Sok ember miután elveszti a munkahelyét kényelmes életre rendezkedik be: későn kel fel, napközben sokat lazít, azt csinál, amit jónak lát. Mindemellett a munkakeresésnek mindössze 1-2 órát szentel csak naponta. Néha talán még annyit sem. Ez alatt az idő alatt állásajánlatokat böngész vagy az önéletrajzát küldi el munkavállalóknak. Ugyan sok időt és energiát spórolhat meg az állásportálok – mint a Jooble – segítségével , de nem bízhatunk csak ebben. Többek között ez a kényelmes életre való berendezkedés okozza sokaknál azt, hogy a munkakeresési folyamat hónapokig elhúzódik. Vagy akár több, mint fél évet is igénybe vesz.

Adott esetben, ha valaki rendelkezik pénzügyi megtakarítással, akkor meg tudja engedni ezt magának. De a legtöbb ember fizetéstől fizetésig él és sok más tényező is közrejátszhat.

A pontatlanul megtervezett és hosszan elhúzódó munkakeresési folyamat jelentősen átszabhatja életszínvonalunkat.

Emlékezz rá – a munkakeresés is munka, a megfelelő külföldi munka felkutatása pedig annál is összetettebb.
Ez azt jelenti, hogy tervezni kell a teendőket, cselekedni, elemezni az eredményeket, javítani a hibákat és sokkal több időt szentelni ennek napi 1-2 óránál.  Teljes 8 órás munkanapot – természetesen ebédszünettel. Hidd el, megéri : )

Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.