Amikor egy személyes konzultáció során felmerül a (tervezett) külföldi munkavállalás célja és miértjei, akkor gyakran futok bele abba, hogy igazából a legtöbb jelentkező egy eszköznek tekinti a külföldi munkát, mint lehetőséget. Eszköznek, ami pár hónapon, éven belül megoldja az ő anyagi gondjait. Egy eszköznek, amivel tud annyi pénzt keresni, hogy a családnak tud majd hazaküldeni, törleszteni tudja a deviza alapú hiteleket és talán marad némi tőke is a megtakarításokra. Egy eszköznek, amire egy életet lehet majd felépíteni.

…a legtöbb jelentkező egy eszköznek tekinti a külföldi munkát…

A tervek így tökéletesnek tűnnek, de az ördög, mint mindig, itt is a részletekben bújik meg.

Vegyünk egy ideális példát. Adott egy jelentkező, aki beszéli a nyelvet, ugyan nem rendelkezik vendéglátós tapasztalattal, de gyorstalpalón elvégez egy vendéglátós felkészítőt, hogy minimális szakmai ismerettel rendelkezzen. Felveszi a kapcsolatot egy közvetítővel – aki ezért nem kér pénzt – és aláírja a szerződését. Megvan a meló, belevág. Nehezen megy a beilleszkedés, sok az ismeretlen, hiányoznak a rokonok meg a barátok, de idővel legyőzve önmagát felveszi a ritmust és megtalálja magát a sztoriban. Ez az a pont, ahol a külföldi munkavállalás könnyen és észrevétlenül átcsúszik megoldásba… Nem rólad beszélek, hanem egy harmadik személyről. Ne vedd magadra, hiszen nem a személyeskedés a célom. Csupán meg akarok világítani egy pontot, ahol nagyon oda kell figyelni arra, hogy a külföldi munka egy eszköz maradjon, és ne csapjon át a megoldásba.

…ez az a pont, ahol a külföldi munkavállalás könnyen és észrevétlenül átcsúszik megoldásba…

Borzasztó sok olyan fiatalt ismerek, akik tudják, hogy ezen átmentek és nehezen ugyan, de bevallják maguknak, hogy tényleg felülírták a hétköznapok az eredeti tervet és nem fordítottak elegendő energiát és figyelmet arra, hogy először a megtakarításukat gyarapítsák, és ne éljék fel az utolsó megkeresett fillérjüket is. Sokakat ismerek, akik (mára már) mosolyogva mondják, hogy tényleg ez lesz az utolsó turnus, utolsó szerződés, elég volt, haza akarnak jönni, de nincs meg rá a tervük. Nincs lakás, megtakarított pénz vagy egy terv arra vonatkozóan, hogy hogyan jönnek haza.

…elég volt, haza akarnak jönni, de nincs meg rá a tervük…

A múlt heti cikkemben a lakásról írtam, mint egy lehetséges pénztermelő eszköz. Kaptam is hideget-meleget. Persze, lehet kritikával illetni a számításokat, hogy ennyiből nem lehet lakást venni… A terv, a hozzáállás és a cél, mint gondolkodásmód. A terveket a sikeres emberek nem azért írják, mert minden úgy fog sikerülni, hanem azért, hogy lássák menet közben, hogy jó irányba haladnak-e. Ha esetleg nem, akkor a terveken lehet módosítani.

…nem az a gazdag, aki sokat keres, hanem az, aki sokat takarít meg…

Egy biztos, ha pénzügyileg fegyelmezetlen valaki – még egyszer hangsúlyozom, most nem Rólad beszélek – akkor soha nem fogja elérni a hőn vágyott anyagi sikereket. Ahogy egy bölcs mondás tartja: „Nem az a gazdag, aki sokat keres, hanem az, aki sokat takarít meg.”
Ha úgy érzed a tervezés terén elkelne a segítség, akkor keress bizalommal. Neked is segítek!Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.