Az önéletrajzod bizton tekintheted a munkakeresésed alfájának. Kinézete, felépítése, tartalma és professzionális megírása óriási jelentőséggel bír. Emiatt azt gondolhatnánk, hogy minden álláskereső számára egyértelmű, hogyan is álljon neki profi önéletrajza összeállításának. Meglepően sok azonban azon jelentkezők száma, akiknek ismeretlen terület az önéletrajz megírása. Akik nem tudják, hogyan kezdjenek bele, mit írjanak, hogy nézzen ki.

A hibák pedig végzetesek lehetnek.

A megpályázott állás munkáltatója egyszerűen félredobja a rendetlen, értelmezhetetlen, oda nem illő fotóval beküldött, alapvető adatokat nélkülöző dokumentumokat. Hogy mire is érdemes odafigyelned? Erre ad választ az 5 percben a jövőd! c. könyv, amiből most néhány lényeges pontot kiemeltem Számodra : )

Lássuk hát a teljesség igénye nélkül, hogy mik a legfontosabb lépések:

(1) Legyen rendezett a tartalom és a formázása: úgy, mint a betűválasztás, a sorkizárás, a tagolás, a sorközök. A dokumentum szerkesztésének minősége a tulajdonosáról árulkodik. Akkor is, ha szépen rendezett és akkor is, ha rendszertelenül össze van csapva.

(2) A fotó csatolása sok esetben követelmény. Fontos, hogy milyen képet választasz magadról. A kedvencem egy igen vidám hangulatú, kezében kisfröccsöt tartó és a vállán egy piros kockás konyharuhával a falnak támaszkodó fiatalember fotója volt… Ennél azért komolyabban kell ezzel foglalkoznod, ha tényleg be akarod tölteni az állást. Egy mosolygós, profi fotós által készített igazolványkép a legideálisabb megoldás.

(3) Ne legyen hosszú az önéletrajzod. Férjen bele maximum egy oldalba. Mindenkinek kevés az ideje és sok a pályázó. Nincs idő arra, hogy három, négy oldalas önéletrajzokat bogarásszanak a felvételiztetők. Törekedj a lényegre és a legfontosabb szavakat emeld is ki.

(4) Ha elkészült a CV-d, akkor ellenőrizd, olvasd át többször és kérj meg erre pár barátodat is. Több szem, többet lát. Mint minden szöveget, az önéletrajzodat is agyon csaphatod a helyesírási hibákkal.

(5) Több ezer önéletrajz áttekintésével a hátam mögött, bizton állíthatom, hogy 10 önéletrajzból kettő esetében nem helyesen szerepel az értesítési telefonszám vagy az email cím. Ellenőrizd csak le, hogy a Tiédben rendben vannak-e?

(6) Mivel egy adott állásra jelentkezel, ezért leginkább az adott tevékenységgel kapcsolatos jellemvonásaid és a hozzáállásod érdekli a munkaadót és nem az olyan általánosságok, mint “szeretek olvasni, zenét hallgatni, túrázni”.

(7) Aztán itt van a motivációs levél kérdése. Bár kis hazánkban nem terjedt még el a használata, de például, a szomszédos Ausztriában már nagyobb jelentőséggel bír, mint maga az önéletrajz. Ennek tartalma jellemzően egy rövid, de velős összefoglalása annak, hogy miért is pályázod meg ezt az állást és miért érdemes Téged választania a munkáltatónak. Bizony-bizony, ez hozzá állásásod bemutatása egy kis önfényezéssel fűszerezve.

Komoly a tét, érdemes hát profin felkészülnöd!

Hiszen a jól megírt önéletrajzod lesz majd a belépő álmaid állásához. Persze ezt a személyes interjú követi, ami ugyancsak alaposan felkészülést igényel részedről. Ha éppen állásinterjú előtt állsz, akkor erre javaslom, hogy nézz rá. Hasznos lehet ; )

Száz szónak is egy a vége, ha nincs még önéletrajzod, akkor a fentieket figyelembe véve állítsd össze, ha van már, akkor ellenőrizd, hogy ezek a pontok stimmelnek-e. Ha úgy érzed, hogy elkelne ebben egy kis segítség, akkor keress bizalommal! Neked is segítünk megszerezned álmaid állását!

Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.