Alapvetően egy pozitív srácnak tartom magam, aki elsősorban a megoldás irányába gondolkodik. Ez történt velem a Gyere haza Magyarország vár kezdeményezés olvasása során is. Kettős érzések birkóznak bennem. Nézzük csak, miért is… Tizenkét éve, 2003-ban, úgy döntöttem, hogy 4 év külföldi munkavállalás után hazatérek Magyarországra és itthon is maradok. Akkor sokan mondták, hogy ez nem jó irány. Gondoljam újra, mert minden sokkal jobb kint… Én megterveztem a hazatérésem. Már akkor, amikor belevágtam a külföldi munkavállalásba. Tudtam, hogy családot szeretnék, családi házat, kertet és önálló életet. Sokfelé jártam a világban, mégis itthon éreztem igazán otthon magam. Olvasgatva a Gyere haza Magyarország vár oldal 10 érvét a hazatérésre, arra gondoltam, hogy vajon, ha ma élnék külföldön és tervezném a hazatérést, akkor milyen segítség jönne jól? Vagy, ha visszapörgethetném az idő kerekét, és újra 2003-ban a hazatérésem előtti időszakba csöppennék a mai tudásommal, akkor milyen tanácsot adnék magamnak? Egy biztos, nem 2 millió forintos támogatásra lenne szükségem…

1) Amiben gyenge voltam és talán ezzel nem vagyok egyedül, ez a tervezés volt. Azóta sok könyvet olvastam a tervezés fontosságáról és szerepéről. Ma már értem és a gyakorlatban is alkalmazom ezeket a technikákat. Eredményesen. Úgy gondolom, ezzel kapcsolatban jól jött volna pár tanács. Igaz, talán a korai tervezésnek köszönhetem, hogy nem csak hazajöttem, de azóta is itthon élek és már sikeresen megvalósítottam a terveim jó részét. Sokakat látok azonban a közvetlen környezetemben csak úgy belevágni a külföldi munkavállalásba és céltalanul dolgozni benne. Nem látják a végét, emiatt lassan elkeserednek, és nem érzik már annyira jól magukat. Sosem késő végiggondolni a hosszú távú stratégiád! Nekem Brian Tracy: Repülési terv c. könyve igen nagy segítség volt.

…sosem késő végiggondolni a hosszú távú stratégiád…

2) Igaz, a tervezés része a következő gondolat is, mégis külön említem, mert fontos. Ez pedig a pénzügyi intelligencia. Sokan gondolják magukról, hogy jó a kapcsolatuk a pénzzel. Igaz megtakarításuk nincs és ezért általában a kormányt és a környezetüket tartják felelősnek. Egy kínai mondás szerint „a gazdag ember nem az, aki sokat keres, hanem az, aki sokat takarít meg”. Sajnos sok személyes ismerősöm akad, akiről tudom, hogy régóta tervezi a hazatérést, de nem megy, mert nem tud egy vasat sem félretenni… Pedig annak idején, amikor belevágtak a külföldi munkába, sokan alig kerestek itthon 80 ezer forintot. Ma többük is 600-800 ezer felett keres havonta. Sajnos, az életszínvonal egyenes arányban emelkedett a keresetükkel.

…a gazdag ember nem az, aki sokat keres, hanem az, aki sokat takarít meg…

Ha belegondolsz, hol tanítják ezeket? Általános iskolában? Középiskolában? Van ilyen, hogy tanuljunk meg tervezni? Hogyan viszonyuljak a pénzhez? Nem igazán, pedig mára már a gyakorlatból tudom, hogy a tervezésre fordított idő sokszorosan térül meg. Vissza a tanácsokhoz, amelyeket tizenkét évvel fiatalabb énemnek adnék:

  • Ülj le és adj egy órát magadnak, hogy összefoglald a céljaidat. Hidd el, hogy rájössz, nincsenek is igazi, papírra vethető céljaid. Szembesülj ezzel és legyenek. Dolgozz ezen, hogy legyenek céljaid, hiszen ha nincsenek, akkor sosem fogod tudni elérni őket.
  • Hozz egy döntést, hogy mától, minden fizetésedből 10%-ot félre teszel. Ha fizetésemelést kapsz, akkor az emelés felét a félretett pénzhez tedd majd. Csak 2-3 hónapig fogod ennek a hátrányát érezni. Utána természetes lesz, hogy ennyi van. Tulajdonképpen saját magadat fogod átverni, hogy élvezhesd ennek előnyeit : )

…nem halra, hanem hálóra van szüksége azoknak a fiataloknak, akik ma hazatérnének Magyarországra

Valahogy így, ilyen eszközökre lett volna szükségem. Szép dolog ez a tíz pont. Mégis úgy gondolom, hogy nem halra, hanem hálóra van szüksége azoknak a fiataloknak, akik ma hazatérnének Magyarországra. Nem kettő millió forintra, hanem stratégiára, amire építhetnek. Nem üres lufikra, hanem eszközökre, technikákra, amelyekkel kamatoztathatják azt a gigászi tapasztalatot, tudást, világjártasságot és szemléletmódot, amit a külföldi munkavállalásuk során magukba szívtak.Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.