Gyakori kérdések

Ha nem találsz választ a kérdéseidre, írd meg a Kapcsolat fülön és pár napon belül értesítelek, ha kikerült a válasz!
Mit tegyek, ha nekem azonnal kell a munka?

VIGYÁZZ, mert a legtöbb visszaélés a külföldi munkavállalás során azokkal történik, akik felkészületlenül, nyelvtudás nélkül vágnak bele és bedőlnek azoknak az ajánlatoknak, amik sok pénzt ígérnek, gyorsan, nyelvismeret nélkül is! Azt javaslom neked, hogy szánj időt és energiát arra, hogy felkészülsz egy állásinterjúra, minimális nyelvtudással. Azt is erősen javaslom, hogy mielőtt elfogadsz egy ajánlatot, ismerd meg a közvetítőt, járj utána, hogy rendelkezik-e jogosultsággal, hogy neked munkát közvetítsen. Hogy milyen lépéseket kell megtenned a külföldi munkavállalásod sikeréhez? Ebben tudok Neked segíteni!

Nem beszélem a nyelvet. Így is van esélyem?

Gondolj bele, hogy magyar vállalkozóként, ha döntened kellene, hogy alkalmazásba vegyél 3 fő ázsiai munkást, akik egyáltalán nem beszélnek magyarul vagy 3 főt, akik szintén Ázsiából jöttek, de minimális magyar nyelvtudással rendelkeznek és megértik az utasításokat, ami a munkájuk elvégzéséhez szükséges, akkor Te, mint felelősségteljes vállalkozó kiket választanál? Igen, valószínű, hogy a minimális nyelvtudással bíró munkásoknak sokkal nagyobb esélye van. Mérlegelj! Befektetsz-e saját magadba, hogy megtanulhass egy nyelvet és 4-5 hónap múlva egy több százezer forintos havi jövedelmet biztosító állással rendelkezel. Hihetetlen? Most Neked lehet, hogy az. Sokaknak ez már a valóság, mert elhitték, hogy nekik sikerülni fog. ÉS SIKERÜLT IS! Neked is sikerülni fog!

Mennyi idő alatt jutok ki külföldre?

Ez nagyon sok mindentől függ, ezért csak személyre szabott választ lehet adni. Előtte azonban meg kell válaszolni az alábbi kérdéseket: – Beszélsz-e bármilyen idegen nyelvet? Ha igen, akkor milyen szintű a nyelvtudásod? – Milyen szakmá(k)ban van gyakorlatod / végzettséged? – Hol szeretnél munkát vállalni? (Egy kis segítség, hogy tudj dönteni!) Ha kíváncsi vagy a lehetőségeidre, akkor vedd igénybe személyes konzultációt!

Vannak költségei a külföldi munkavállalásnak?
A 118/2001. (VI. 30.) Kormány rendelet 10. § (3). pontja értelmében a munkaközvetítés során tilos a munkaközvetítő tevékenységéért a munkát keresővel szemben díjat, költséget felszámítani. A teljes rendelet ITT érhető el. Vannak azonban költségek, amik felmerülhetnek bizonyos pozíciók esetében. Ilyen például szükség szerint a nyelvi képzés költsége, esetleges szaknyelvi vagy gyakorlati képzés. Ha szükséges speciális orvosi vizsgálat vagy védőoltás, akkor annak díja. Vízumkényszer esetében a vízum díja. Kiutazás költsége, ha a munkáltató nem vállalja. Ha a szállás és az ellátás nem megoldott, akkor az első fizetésig ezt is meg kell finanszírozni. A pontos költségeket kizárólag a megpályázott pozícióhoz lehet megadni. Ha ezzel kapcsolatban további kérdéseid lennének, vedd fel velem a kapcsolatot!
Szárazföldre vagy hajóra érdemes kimennem dolgozni?

Ez attól függ, hogy mi a célod a külföldi munkavállalásoddal. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek is. Röviden, ha karriert szeretnél építeni és tényleg nem csak 3-5 évben gondolkodsz, hanem ennél hosszabb távon, akkor Neked a szárazföld lehet a megoldás. Ha azonban 3-5 évben gondolkodsz és a maximális mennyiségű pénzt szeretnéd megtakarítani, hogy megalapozd anyagilag a jövődet, akkor a hajó lesz a Neked leginkább megfelelő. Azonban ez ennél egy lényegesen összetettebb kérdés… Ezért erről a témáról részletesen is írtam a Merj belevágni! Útmutató a sikeres külföldi munkavállaláshoz c. könyvemben. Egy biztos: Ne hozz elhamarkodott döntést! Ha kíváncsi vagy azok véleményére, akik már belevágtak, akkor KATT IDE : )

Érdemes több helyre is beadni az önéletrajzom?

Határozottan igen a válasz. Erősen javaslom, hogy legalább kettő-három helyre add be az önéletrajzod. Én is így tettem annak idején. Nagyon fontos azonban az, hogy milyen önéletrajzot adsz be! Ne feledd, ez a papírlap vagy elektronikus dokumentum fog Téged bemutatni… Ha pongyolán van megszerkesztve, tele elgépelésekkel, pontatlan adatokkal, akkor ez alapján ítélnek majd meg  : (  Ez nem igazán fog segíteni egy jól fizető pozíció megszerzésében. Az 5 percben a jövőd! Útmutató a sikeres állásinterjúhoz c. könyvemben minden szükséges információt megtalálsz, ami egy profi önéletrajz elkészítéséhez szükséges.

Kihez forduljak, hogy felmérje a nyelvtudásom?

Gratulálok! Ez azt jelenti, hogy beszélsz egy második idegen nyelven is. Kevesen vannak ezzel így Magyarországon. A személyes konzultáció során rendszerint a valós nyelvi tudást is megvizsgáljuk. Élj a lehetőséggel! Így tervezetten vágsz majd bele életed egyik legjobb döntésébe és valós képet kapsz a nyelvi tudásszintedről. Ez egy állásinterjús szituációt is jelent, hogy ne az éles állásinterjún kelljen szembesülnöd a hiányosságaiddal. Jelentkezem a konzultációra.

Kell nyelvvizsga a külföldi munkavállaláshoz?

Nem. A nyelvvizsga önmagában nem jelenti azt, hogy valaki beszéli is az adott nyelvet. A legtöbb esetben azonban kérik a minimális nyelvtudást. Természetesen ez részben a munkavállaló védelmében is történik. Gondolj csak bele, ha ne adj’ Isten tűz üt ki a munkahelyeden és a nagy kavarodásban elmondják, hogy merre menekülj és mit csinálj, Te pedig nem értesz egy kukkot sem az egészből. Vagy egyszerűen az orrod alá nyomnak egy szerződést, amiben a fizetésed összege számok helyett betűkkel van elrejtve és neked szóban a dupláját ígérik, az aláírásod viszont csak az összeg felét tartalmazó szerződésre kerül… Sorolhatnám a visszaélések tárházát, ha nem beszéled az adott ország nyelvét. Te egyébként alkalmaznál egy magyarul egyáltalán nem beszélő munkavállalót, ha vállalkozó lennél? Hogyan értetnéd meg vele magad? Szánnál arra időt, hogy kézzel-lábbal mutogass neki el mindent? Igaz, hogy nem. Ha rendelkezel már nyelvtudással, akkor jelentkezz személyes konzultációnkra, hogy valós segítséget kapj életed egyik legnagyobb kalandjához. Ha eddig még nem sajátítottál el idegen nyelvet, akkor szánj rá néhány hetet, hogy használható nyelvtudáshoz juss! Lehet, hogy mindössze ez választ el álmaid állásától. : )

Nyelvtudásom van, tapasztalatom nincs. Mit tegyek?

Gratulálok! Azon kevesek közé tartozol, akik a megfelelő nyelvtudással rendelkeznek a külföldi munkavállaláshoz. Egy személyes konzultáció során abban tudok Neked segíteni, hogy személyre szabottan végig vegyük a lehetőségeidet a céljaid mentén. Ha döntöttél, akkor KATTINTS. Neked is szívesen segítek!

Mennyi idő alatt jutok ki külföldre?

Ez nagyon sok mindentől függ. Nézzük sorban, hogy mik ezek: Először is el kell döntened, hogy hova szeretnél menni dolgozni. >>> Ha ebben segítségre van szükséged, akkor javaslom, hogy olvasd el a Merj belevágni! c. könyvem, ami nagyban segíteni fogja a döntésed : ) Ha megvan a cél, akkor sorra kell venni a szükséges dolgokat: nyelvtudás, szakmai gyakorlat, önéletrajz, referencia levelek, állás interjú. Röviden összefoglalva a kérdést, ha rendelkezel a megfelelő nyelvtudással, akkor kb. 1-3 hónap alatt kijuthatsz. Ha nincs meg a szükséges nyelvtudásod, akkor ez kb. 3-6 hónap lesz. Tudom, most az jár a fejedben, hogy Neked nincs erre 6 hónapod… Rendben, értem. Ez a hat hónap azonban akkor is el fog telni, ha nem vágsz bele a nyelvtanulásba! A kérdés az, hogy milyen eredményesen múlik az idő. Ne feledd! Senki sem született úgy, hogy több nyelven beszélt. Neked is sikerülni fog!

Mit jelent az, hogy CV? És milyen egy amerikai típusú önéletrajz?

A legtöbb esetben CV-t, avagy amerikai típusú önéletrajzot kérnek a közvetítő cégek és a munkáltatók. Ez egy vázlatpont szerű rövid tömör összesítése az eddigi életednek és a jövőbeni terveidnek. Személyes adataid, iskoláid, munkatapasztalatod, nyelvi felkészültséged, hobbijaid és esetleg a megpályázott álláshoz specifikus tartalmakat részletezi. A CV-d a sikeres munkavállalásod egyik alappillére. Ha beküldöd, leadod vagy postázod, akkor a személyzetis előtt ez lesz rólad az első benyomás. Márpedig az első benyomást nehéz ismételni… Nagyon fontos, hogy jó benyomást kelts! Számos szempontot figyelembe kell venni ahhoz, hogy profi önéletrajzot készíthess. Többek között erről szól az 5 percben a jövőd! Útmutató a sikeres állásinterjúhoz c. könyv. Mik is ezek röviden: Fontos egy jó fotó, amin csinosan felöltözve mosolyogsz, beszédes az is, ha szépen megszerkesztve, szamárfülektől és kávéfoltoktól mentesen adod le. A tartalom maga is arról árulkodik, hogy szorgalmasan karriered építésén munkálkodtál vagy egyik munkahelyről a másikra ugrálva próbáltál túlélni. Ha segítségre lenne szükséged a CV-del kapcsolatban, akkor küldd át és segítek! Ha az állásinterjúdra is jól jönne pár jó tanács, akkor olvass tovább…

Milyen iskolai végzettség szükséges ahhoz, hogy külföldön dolgozzak?
Az iskolai végzettség a leginkább a szakirányú munkavégzés esetében fontos. A betanított munkák kapcsán (ilyen a legtöbb gyári munka és a vendéglátóipari munkák többsége is) legtöbbször elegendő a gyakorlat. Sokan megijednek attól, hogy 8 általánossal vagy egy kosárfonó tanfolyammal rendelkeznek, így szerintük ez kevés lesz… Van számos ellenpélda az elmúlt 15 évből. A nyelvi felkészültség és az elszántság sokkal nagyobb szerepet játszik, mint az iskolai végzettség. Volt olyan főpincér kollégám, aki bádogosként érkezett és mosogatóként kezdte pályafutását. Amikor megismerkedtünk, akkor már főpincérként dolgozott régóta. Végigjárta a ranglétrát. Egy szó, mint száz nem fog akadályt jelenteni egy nagyon fényes karrier felépítésében, ha azonnal nincs szakirányú végzettség, esetleg csak nyolc általánossal rendelkezel. Így is sikerülni fog, ha bele mersz vágni! Ha segítségre van szükséged, keress bátran!
Személyre szabott segítség a Te sikeredért.
Egy könyv a sikeres külföldi munkavállalás titkairól. ÉRDEKEL
A profi önéletrajz lépésről, lépésre ÉRDEKEL

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.