A leggyakoribb kifogások, amikkel találkozom a külföldi munka és a nyelvtanulás kapcsán az az, hogy nem ez a megfelelő alkalom, mert nincs rá idő, pénz és egyébként is, miért kell nyelvet tanulni… Nagyon egyszerű a képlet. A legmegfelelőbb időpont arra, hogy eldöntsd a kérdést, hogy bele akarsz-e vágni az MOST van. Igen. Egészen egyszerű. Gondold csak végig, hogy hány esetben fordult már elő Veled is, hogy eltervezted, hogy valamit biztosan megteszel majd, megtanulsz egyszer, végigcsinálsz valamikor, stb. és pár hónappal, évvel később is úgy emlékeztél vissza rá, hogy ezt betervezted, de soha nem lett belőle semmi…

…nincs rá idő, pénz és egyébként is, miért kell nyelvet tanulni…

Nézzük csak meg egy pillanatra, hogy ezt tényleg eltervezted vagy csak álmodoztál róla? Hogy mi az álmok és a célok, tervek között a különbség? Nos? Amíg az álmok csak lógnak a levegőben tétován, elérhetetlen magasságokban, addig a célokhoz lépcsők vezetnek. Lépcsők, amelyek mérhetően és nem utolsó sorban egy határidőhöz kötötten vezetnek bennünket nap, mint nap egyre közelebb a céljainkhoz.

Amíg az álmok csak lógnak a levegőben tétován, elérhetetlen magasságokban, addig a célokhoz lépcsők vezetnek.

Hogy is néz ez ki a gyakorlatban? Sokakkal találkoztam már, akik péntek esti sörözés közben megbeszélik, hogy elegük van már abból, ahogy élik az életüket: hétfőtől péntekig vagy szombatig tolják a főnök szekerét, kimerültek, fáradtak és nem a saját életüket élik, ráadásul a havi fizetés az éhenhaláshoz sok, de a megélhetés fedezésére kevés. Tulajdonképpen nem tesznek semmit a változásért, de jól megbeszélik, hogy ebből nekik elegük van és majd egyszer… Majd egyszer… Ezzel egyetlen probléma van. A majd egyszer bizony soha nem jön el magától. Ez a rossz hír. Van azonban jó hír is. Mindezt egy egyszerű döntéssel, tervezéssel és kitartással örökre megváltoztathatod!

Kifogások helyett keresd a megoldásokat, a problémákat kezeld megoldandó feladatként és ne halogass. Tudatosan figyelj ezekre az egyszerű, de ugyanakkor nehezen megvalósítható mozzanatokra, hiszen ezek vezet(het)nek el az álmaidhoz.

Kifogások helyett keresd a megoldásokat, a problémákat kezeld megoldandó feladatként és ne halogass.

Pont tíz évvel ezelőtt egy nyelvi és állásinterjús felkészítés során ismerkedtem meg egy lánnyal, aki igen nehéz körülmények között élt. Függőségeitől akart megszabadulni és egy teljesen új életet felépíteni. Sem barátaira nem támaszkodhatott, hiszen ők a függőségük hatására a múltba igyekezték őt visszarángatni, sem szüleire nem számíthatott. Egyedül beleállva a változtatásba újonnan szerzett ismerőseire figyelve és elfogadva a tanácsaikat, egy lassú folyamat vezetett a bizalom kialakulásához. Minden alkalommal, amikor nyelvi képzés volt – hétfőtől péntekig minden reggel – ő volt az első, aki megjelent az órán és az utolsó, aki elhagyta a termet. A házi feladatokat kivétel nélkül minden alkalomra elkészítette. A tanfolyam díját komoly áldozatok árán tudta csak kifizetni, céltudatosan végigcsinálta. Kérdezett és a kapott tanácsokat megfogadta. Ma, tíz évvel később az óceánparton él Amerikában a saját lakásában és a saját vállalkozását építi. Két nyelven folyékonyan beszél és teljesen megváltozott az élete. Pár hónapja kávézás közben, amikor arról kérdeztem, hogy hogyan emlékszik vissza a kezdetekre, akkor előtörtek belőle a sztorik, a nehéz döntések és az új helyzetektől való félelmek, amiket nap, mint nap kellett leküzdenie. Leküzdötte őket és meghozta a szükséges döntéseket. Most, így tíz év távlatában úgy látja, hogy megérte, bár sokszor súrolta a feladás határát.

Ma, tíz évvel később az óceánparton él Amerikában a saját lakásában és a saját vállalkozását építi.

Te hogy állsz ezzel a kérdéssel? Halogatod a döntéseidet? Majd egyszer akarod elérni álmaidat vagy megtervezed és eléred céljaidat? Mit gondolsz, 6 hónap múlva mit fogsz mondani magadnak? Azt, hogy beleálltam, megveregeted a válladat és elégedetten tervezel tovább, vagy még mindig azt ismételgeted, hogy nincs még itt az ideje? Szeretnéd megveregetni a saját válladat? Segítek.

Ne feledd az idő pénz. Ha jól használod fel, akkor Neked dolgozik ; )Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.