Pár napja a legutóbbi blogbejegyzésemben az önéletrajzírásról és annak legfontosabb tudnivalóiról írtam. Mai témánk is szorosan kapcsolódik ehhez és hasonló gyakorlati tanácsokkal lát el : )

A nyelvtudás és az önéletrajz. Ez a két fő mumus – mind a belföldi mind – a külföldi munkavállalásra történő jelentkezéskor. Természetesen, akik komolyan gondolják, hogy pár évet lehúznak külföldön, hogy aztán hazatérve biztos (anyagi) alapokra építhessék a jövőjüket, azok meg is tesznek mindent azért, hogy se a nyelvtudásuk, se az önéletrajzuk ne legyen akadálya a sikeres külföldi munkavállalásuknak.

…első körben az állásinterjúd sikerét talán nem tennéd függővé ettől a tényezőtől…

Van azonban egy olyan terület is, ami nem igazán kerül terítékre a felkészüléskor, pedig a HR szakemberek már egy jó ideje komoly hangsúlyt fektetnek a tanulmányozására. És bár első körben az állásinterjúd sikerét talán nem tennéd függővé ettől a tényezőtől, javaslom, hogy vedd figyelembe. Ez nem más, mint az online média – Facebook, Twitter, Google+, és a társaik – felületein posztolt dolgaid. Mert bizony ez is része a bemutatkozásodnak. És talán a leginkább életszagú területe… Javaslom, hogy nézz körbe a saját házad táján, hogy hogyan állsz a kérdéssel.

…amiket nem […] mondanál el egy 100 fős […] hallgatóság előtt […] az arcodat is vállalva, színpadról…

Amik jellemzően felmerülhetnek, mint problémás terület, azok általában olyan dolgok, amiket nem feltétlenül mondanál el egy 100 fős, maximális figyelmükkel Téged megtisztelő hallgatóság előtt, hangosan, mikrofonba, az arcodat is vállalva, színpadról. Hát igen. Ha ezt minden poszt előtt mérlegelné a legtöbb Facebook felhasználó, akkor drasztikusan esne vissza azon hozzászólások száma, amelyek nyomdafestéket nem tűrő módon szidják adott esetben egy írás szerzőjét. Vagy azok a nemzetiségi és kisebbségi tartalmú megjegyzések, amik teljesen más értelmet nyernek, ha pl. egy barátról, esetleg rokonról írják. De biztos vagyok benne, hogy tudod, hogy miről beszélek ; )

Bár az állásinterjúzásnak és az önéletrajzírásnak is megvannak a sajátos szabályai – ebben a témában egy önálló könyvet is írtam – a digitális világban hagyott lábnyomod is része ezen előkészületeknek. Persze csak akkor, ha tényleg komolyan gondolod, hogy álmaid állását a közeljövőben betöltsd.

És, ha úgy gondolod a felkészülésben szakértő segítségre lenne szükséged, tudod, hol találsz ; )

Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.