Gyakran járok középiskolákban osztályfőnöki órán, mint előadó, ahol minden alkalommal felteszem a kérdést, hogy mi az első teendő, ha külföldi munkára adod a fejed? Te mit gondolsz, mi kellene, hogy legyen az első lépés? Nos? A válaszok több, mint 90%-a általában az, hogy felkeresni egy munkaközvetítő céget, hogy munkát találjunk. Én nem értek ezzel egyet. Nézzük miért is.

[…] az első lépés? Nos? […] felkeresni egy munkaközvetítő céget […] Nem értek ezzel egyet.

Gondold csak végig. Tisztában van a munkaközvetítő cég azzal, hogy mi a Te célod a külföldi munkavállalásoddal? Tudja azt, hogy Te pénzt akarsz keresni, nyelvet akarsz tanulni vagy csak nyitni akarsz a lehetőségeidnek újabb, ismeretlen ajtókat a nagyvilágban? Nem, és azt gondolom, hogy ezt nem is a közvetítő cégnek kell tudnia. Egész egyszerűen nem az ő feladata. Hogy akkor mégis kinek kell tudnia a válaszokat? Igazából Neked. Nézzük csak meg egy picit részletesebben, hogy miért is ennyire fontos kérdés ez?

[…] mégis kinek kell tudnia a válaszokat? Igazából Neked.

Több, mint 15 éve foglalkozom külföldi munkavállalással és sok száz fiatallal dolgoztam együtt, hogy a legtöbbet hozhassák ki ebből a nem kis kihívásból, amire vállalkoznak. Így túl a 2,000 jelentkezőn, bizton állíthatom, hogy komoly hatással van a kezdeti tervezés a pár évvel későbbi érvényesülésedre és a sikereidre. Ha tisztában vagy a céljaiddal, amiket szeretnél elérni, akkor a céljaidhoz hozzá lehet tervezni a munkavállalásod folyamatát is. Ezzel kapcsolatban olvashatsz a Merj belevágni! c. könyvemben is. (ITT beleolvashatsz vagy ITT megrendelheted)

De nézzünk csak kettő gyakorlati példát : )

Ha tisztában vagy a céljaiddal […] akkor a céljaidhoz hozzá lehet tervezni a munkavállalásod folyamatát…

Abban az esetben, ha 4-7 év alatt szeretnéd az életedet anyagilag megalapozni kb. 20-25M forinttal, bejárnád a világot és a nyelvtudásodat is fejleszteni akarod, akkor nem feltétlen lesz jó megoldás számodra egy angol kisváros külvárosában betölthető csomagoló pozíció. Ebben az esetben olyan megoldásban kell, hogy gondolkodj, ahol a jövedelmed jelentős részét megtakaríthatod majd. Például, ahol nem kell fizetned a szállásodért és az ellátásodért. Ha most a hajózás jutott eszedbe, akkor nem jársz messze a valóságtól. Bár fontos, hogy ez nem csak hajózással kivitelezhető. És azt is jó, ha tudod, hogy a hajón nem Superman-ek dolgoznak… Teljesen hétköznapi arcok ők is, akik mertek egy nagyot álmodni és lépni : )

Nézzünk egy másik példát is. Ha abban töröd a fejed, hogy a saját szakmádban helyezkedj el – bármi is legyen az – akkor nem feltétlen a komoly anyagi megtakarítás és a világ bejárása lesznek az elsődleges céljaid. Hiszen tudod, hogy az első pár év a szakmai ranglétra megmászásával fog telni. Akár a mezőgazdaságban… először vetsz, aztán aratsz. Az első példával ellentétben Neked más lépéseket kell megtenned és – a szakmai végzettségedtől függően – hosszabb-rövidebb időt kell majd a megfelelő pozíció felkutatására fordítanod.

Akár a mezőgazdaságban… először vetsz, aztán aratsz.

És persze az is lehet, hogy egészen egyszerűen azt mondod, amit a személyes konzultációra jelentkezők közül 10-ből nyolcan mondanak, hogy Neked nincsenek konkrét elképzeléseid 3-5 évre vonatkozóan. Ez nem a Te hibád. A jó hír azonban az, hogy ez orvosolható : )

Hogy miért mondom, hogy nem a Te hibád? Emlékszel rá, hogy volt általános vagy középiskolában olyan órád, hogy álmodozás? És olyan, hogy célkitűzés vagy tervezés? Én sem emlékszem rá, pedig az ország egyik legjobb középiskolájában végeztem és nagyon sokat köszönhetek annak a négy évnek. Tehát, a suliban nem tanítják. Sőt, még van egy olyan szólás-mondás is, hogy ‘Az álmodozás az élet megrontója’. Baromság. Ha ez a felállás, akkor hol kellett volna megtanulnod mindezt?!

‘Az álmodozás az élet megrontója’. Baromság.

De visszatérve az eredeti gondolatomhoz, a külföldi munkavállalásod első lépése tehát – ellentétben az általános nézőponttal – az legyen, hogy végiggondolod, hogy miért akarsz belevágni? Mit is akarsz elérni a következő 3-6 évben? Ha elakadsz, és ebben segítségre szorulsz, akkor Neked is szívesen segítünk. Ne feledd, nincs olyan dolog, amit ne érhetnél el, ha igazán komolyan gondolod : )

Szurkolok Neked, mindent bele!

Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.