Észrevettétek már, hogy vannak emberek, akik egyszerűen jól el tudják magukat adni? És vannak olyanok is, akik minden helyzetből kidumálják magukat? Na meg azok, akik mindenről képesek meggyőzni bárkit a beszélőkéjükkel? Mit tudnak ők, amit mi nem? Hát kommunikálni! De miért tudnak ők és miért nem tudunk, mondjuk mi?

A kommunikáció csakis kommunikációból tanulható. A környezetből. Ott kezdődik, amikor a kisgyerekkel rengeteget beszélgetnek a szülei. Amikor cumi helyett dalokkal nyugtatják. Amikor esténként még egy mesét elolvasnak neki, meg még egyet, aztán egyet fejből…

Aztán később vajon segít-e ezen a mai közoktatási környezet? Gondold csak végig: Sokat kérdez, beszél egy három-, négy-, ötéves gyerkőc? Hát persze, szinte folyamatosan kérdez. Mi történik, amikor bekerül hat évesen az általános iskola padjaiba? 30 fős osztály, negyvenöt perces órák, a tanító néni a táblánál… Ha a tanító néni nem szólalna meg egész órán, egy gyermekre akkor is mindössze másfél perc jutna. Másfél perc beszéd… Aztán, ha valaki végig megy az oktatás ranglétráján és eljut az egyetemig. Gondolj csak bele, hogy is hívják Magyarországon az egyetemistákat? Egyetemi… Igen, az lesz az, egyetemi hallgató. Hallgató. Azaz, mi is egy hallgatónak a dolga: hallgasson.

Beszélnek hozzád, beszélnek veled, te ezt megszokod. Azt, hogy a beszélgetés, a kommunikáció normális.

Hál’ Istennek van azért pozitív példa is : ) Egy jó pedagógus nyitott az életszagú megoldásokra, elvárja, hogy kiselőadást tartson mindenki. Az is, aki azt mondja, nem mer. Téma választás, felkészülés, és végül a témát jól megvitatja az egész osztály. Beszélnek hozzád, beszélnek veled, te ezt megszokod. Azt, hogy a beszélgetés, a kommunikáció normális.

És természetesen hozzászoksz a beszélgetés hőfokához, annak választékosságához. Pont ez a helyzet a nyelvtudással is. Ha nem sikerült eddig megtanulnod egy idegen nyelvet, akkor nem biztos, hogy Te vagy a hibás. Hiszen az anyanyelved elsajátítása után, ahol nem nyelvtannal és szavak magolásával kezdted a tanulást, komoly kihívások elé állít a hagyományos nyelvoktatási módszer: tanuld meg a nyelvtant, írd meg a házi feladatot… stb. Gondold csak végig: hány nyelvtani szabályt tudsz felsorolni a magyar nyelv szabályai közül? Na ugye, hogy ugye? És mégis folyékonyan beszélsz magyarul.

Pont ez a helyzet a nyelvtudással is. Ha nem sikerült eddig megtanulnod egy idegen nyelvet, akkor nem biztos, hogy Te vagy a hibás.

És itt van az is, hogy ha megtanultál angolul, németül, vagy bármely egyéb idegen nyelven, de nem abban a környezetben élsz, és nem beszélgetnek veled, te sem beszélsz. Ha nem beszélsz, mert nincs kivel, félsz, hogy nem is tudsz. Így amikor beszélnének hozzád azon a nyelven, te nem beszélsz. Ördögi kör. És végül is ki kezdte? Ki nem beszélt kihez? Ez most mindegy is. Hiszen nem a felelős megtalálása a célunk, hanem az, hogy megoldást találjunk erre a kérdésre!

És íme: a jó hír, hogy van ebből a körből kilépés. Te is elsajátíthatsz egy idegen nyelvet magabiztosan használva azt! Ennek egyik leghatékonyabb módja: a külföldi környezet. Ez lehet munkavállalás vagy tanulás céljából, egy biztos. Ugyanúgy hozzászoksz ahhoz, hogy beszélnek hozzád az adott nyelven, mint a kisgyerek, és elkezdesz te is beszélni. És van ennek még egy igen kellemes hozadéka a nyelvtudás és az ahhoz kapcsolódó magabiztosság mellett: a tapasztalat szerzés, és ha dolgozni mentél ki, akkor a magyarországi viszonyokhoz képest óhatatlanul jobb kereseti lehetőség. Érdemes felkészülten belevágni!

…hozzászoksz ahhoz, hogy beszélnek hozzád az adott nyelven, mint a kisgyerek, és elkezdesz te is beszélni.

Ha azonban Te is azok közé tartozol, akik nem beszélik a nyelvet és emiatt nem tudsz biztonságosan megpályázni egy jól fizető külföldi állás, akkor erre a lehetőségre nézz rá. Persze csak akkor tedd meg, ha hajlandó is vagy tenni a saját sikeredért!

Mire vársz hát? Vágj bele Te is!

Halmosi Ákos
Külföldi munkavállalás tanácsadó
Halmosi Ákos végigjárta a felkészülés, az állásinterjúzás és a külföldi munkavállalás minden zegzugát. 4 év külföldi munkavállalás után hazatért és azóta is ezen a területen tevékenykedik. Sok száz fiatallal volt és van a mai napig is kapcsolatban a külföldi munkavállalásuk okán. Két könyv szerzője és a Merj Belevágni! program ötletgazdája.

STOP! Hagyd abba az olvasgatást a külföldi munkáról!

...és tedd meg az első lépést, ami tényleg közelebb visz hozzá. Csak akkor, ha komolyan gondolod!

Mi sem szeretjük a SPAM üzeneteket, ezért nem is küldünk Neked ilyet! Az adataidat kizárólag a Merj belevágni! projekt kapcsán, kapcsolatfelvétel céljából használjuk.